Fotogalerija: Drugi dan u znaku nematerijalne kulturne baštine i stand – up nastup Josip Škiljo

Uspješno je završio i drugi dan Ritma kulturizma koji je bio u duhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Prezentacije o tradicijskoj glazbi započeo je etnolog, profesor Livio Marijan koji je nešto više ispričao o glagoljaškom pjevanju, a u prezentaciji mu je pomogla pjevačka skupina Dalmatika.

Dvojac kojeg je činio gospodin Mile Nimac i gospodin Marijan Kamber predstavili su orzalicu koja je stari napjev Bukovice i Ravnih Kotara i zasvirali na diplama. Posjetitelje su posebno zainteresirali svojom pojavom zbog posebnosti njihove narodne nošnje, ali i zanimljivih priča i pošalica koje je ovaj dvojac ispričao.

Na kraju je kud Dicmo predstavio reru koju opisuju kao živopisno pjevanje karakteristično za Cetinsku krajinu, a predsjednik kuda  Blaž Mršić nasmijao je sve posjetitelje napjevima čija je glavna tematika zanimljivosti iz života i muško – ženski odnosi. Napomenuo je kako je važno očuvati vlastitu povijest i baštinu koja sve više izumire jer se mladi ne žele njome baviti.

Nastavili smo u duhu tradicije, te su Udruga žena Luzor i Matea Radović održali radionice očuvanja tradicijskih zanata. Gospođa Vilma Jozić ukratko je posjetiteljima objasnila što je tkalački stan, te važnost njihove udruge koja se bavi promicanjem, unapređenjem i očuvanjem kulturnih običaja i nošnji praških žena.

Radionica Iške gline pojasnila je sve od toga kako se glina dobivala do samog procesa izrade i obrade posuda na ručnom rotirajućem lončarskom kolu. Završna misao ovih radionica i akademskog programa drugog dana Ritma kulturizma bila je činjenica da je tradiciju izrade teže očuvati od očuvanja fizičkih predmeta, pa je stoga cilj bio prenijeti znanja i umijeće tradicijske glazbe i tradicijskih zanata kako bi se svi posjetitelji i mladi zainteresirali i u konačnici pomogli u očuvanju nematerijalne kulturne baštine svojih krajeva.

Kraj drugog dana završio se u smijehu i zabavi za što je bio zaslužan Josip Škiljo, jedan od članova stand – up komičara SplickeScene koji za sebe kaže kako ima iznimnu sposobnost preživljavanja jer je toliko toga izvalio, a ostao živ.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript