Što Vam sve donosi Ritam kulturizma ove godine? Imamo bogat program za Vas!

Ritam kulturizma je edukativno, kulturno-zabavno i sportsko događanje koje se ove godine održava od 15. do 17. svibnja. Organiziraju ga studenti diplomskih studija Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

U srijedu, 15. svibnja 2019. u 10 sati na rivi ispred stare zgrade Sveučilišta u Zadru svečano će se otvoriti jubilarni, deseti Ritam kulturizma. Projekt će simbolično započeti akcijom čišćenja podmorja južnog dijela zadarske rive, pod vodstvom Ronilačkog kluba Roko. Tijekom čišćenja podmorja, u sklopu akcije darivanja Crvenoga križa organizirat će se dobrovoljno darivanje krvi u staroj zgradi Sveučilišta.

Svoj rad će tada također predstaviti različite udruge, poput Volonterskog centra sveučilišta, Crvenog križa, Udruge mladih Ahims, Eko-Zadra i dr. O radu dobrotvornih udruga posjetitelji će se moći dodatno educirati u nastavku programa, kada će se održati predavanja predstavnika HGSS-a, Crvenog križa i Udruge mladih Ahmis u prostorima Novoga kampusa. Program prvoga dana završava demonstracijskom izvedbom zadarskih sportskih klubova, pri čemu će se posjetitelji moći iskušati u vještinama kenda, boksa, krav mage, aikida, badmintona i drugih sportova te sudjelovati u nagradnoj tomboli.

Četvrtak, 16. svibnja 2019. namijenjen je edukativnom dijelu projekta. U prostorima Novoga kampusa uz predavanja i praktičnu prezentaciju predstavit će se specifičnosti hrvatske nematerijalne kulturne baštine, s naglaskom na glazbenu baštinu (glagoljaško pjevanje, orzalica, diplenje, ganga, rera, ojkanje i guslanje), kao neizostavnim dijelovima hrvatske glazbene tradicije koju je potrebno zaštiti i očuvati. Nakon toga, održat će se predavanja i prezentacija starih tradicijskih zanata pletenja i lončarstva otoka Iža.

Uz edukativni karakter organizirat će se i praktične radionice lončarstva otoka Iža i pletenja  na kojima će moći sudjelovati ograničen broj posjetitelja stoga pratite naše objave kako bi se znali prijaviti na vrijeme! Za večernji dio programa predviđen je stand up nastup grupe SplickaScena, u Atriju na Novom kampusu.

S obzirom da se radi o desetoj godišnjici uspješnog studentskog projekta htjeli smo ga proslaviti uz sudjelovanje voditelja prošlogodišnjih projekata. S toga će se u petak, 17. svibnja 2019. godine na Novom kampusu održati okrugli stol, na kojem će se iznijeti iskustva u prijašnjim organizacijama, provođenju i konkretnim rezultatima Ritma kulturizma. Po završetku okruglog stola, održat će se kviz iz različitih područja interesa, a za najuspješnije su predviđene vrijedne nagrade. Također će se održati izložba i proglasiti pobjednik natječaja fotografije „Uhvati ritam kulturne baštine“ .

Program završava zabavnim koncertom u večernjim satima na parkiralištu Novoga kampusa, kada će se uz prigodni vatromet svečano zatvoriti jubilarni Ritam kulturizma.

U svim godinama provođenja, projekt Ritam kulturizma imao je humanitarni karakter. Protekle dvije godine obilježila je akcija „Zrači dobrotu“ kojom se podupirala kupnja linearnog akceleratora za onkološki odjel Opće bolnice Zadar. Ovogodišnji Ritam kulturizma nastavlja u istom tonu, a sve donacije prikupljene tijekom projekta uplatit će se Općoj bolnici Zadar za navedenu svrhu.

Program će u cijelosti biti popraćen na društvenim stranicama i web stranici Ritma kulturizma 2019. te putem elektroničkih, radijskih i televizijskih medija na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.