Turizam na virtualan način

Virtualne turističke ture sve su već hit u Hrvatskoj ali i svijetu, a o tome su nam govorili i gosti na edukativnom predavanju trećeg dana Ritma kulturizma.

Mateo Brajek i Marko Flego iz turističke agencije Krug travel predstavili su budućnost turizma – Pula Virtual Reality Experience. Osmislili su, naime, pješačku turu po  Puli, u kojoj turisti pomoću virtualnih naočala, VR aplikacije i digitalne karte istražuju grad. Ili jednostavnije rečeno uz pomoć njihovih naočala Pula u doba antike postaje stvarnosti.  Ovakva tura se osim u Puli može naći još samo u Rimu i Ateni.

”Cilj ove ture je vizualno i auditivno uroniti korisnika u rimsku arhitekturu antičke Pule pomoću najmodernije VR-tehnologije. Korisnik šeće kroz stari grad i na sedam specifičnih točaka staje i koristi VR naočale te promatra kako je taj dio grada izgledao pred 2000 godina, u doba Rimljana, objasnili su.

Kako su ispričali i oni su kao i mnogi drugi mogli napustiti Hrvatsku i otići raditi u Njemačku, Austriju ili Češku, no odlučili su ostati i obogatiti turističku ponudu svog grada.

”Radi se o spoju tehnologije i turizma. Na ovaj način korisnik uranja u doba antike, ima sliku kako je to bilo nekad. Naime, imaginacija i vizualizacija je individualna stvar, a na ovaj način nudi se pogled u “realnom” i stvarnom stanju građevine kakva je bila prije dvije tisuće godina”, ispričali su.

Nakon zabavnog virtualnog razgledavanja, uslijedilo je i virtualno upoznavanje s povijesti grada Zagreba. Sljedeća predavačica bila je Kata Barišić, autorica atraktivne ture, Zagreb Time Travel. Prva je to virtualna turistička tura Zagrebom koja najbolju ponudu i atrakcije grada prezentira turistima kao putovanje kroz vrijeme uz primjenu suvremenih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR). Posjetitelji tijekom ture svjedoče isprepletanju prošlosti i sadašnjosti grada uz pomoć tableta koji postaje vremeplov i omogućuje turistu da putem “digitalnog prozora” zaviri u prošlost i vidi inače nevidljive urbane legende i povijesne događaje.

Sljedeći predavač, bio je Milan Gostimir, osnivač Legame studija, specijaliziranog studija za virtualnu tehnologiju i stvarnost. To je prvi i jedini takav studio u Hrvatskoj te među prvima u svijetu, gdje posjetitelji uz virtualnu stvarnost mogu otići i na Mjesec.  Ovaj studio nudi raznovrsne aplikacije koje nisu nužno samo za zabavu već služe i za obuku, obrazovanje ali i simulacije poslovnih situacija. Dosada su surađivali s mnogim industrijama od sporta i mode a prepoznati su i u svijetu.

Svi predavači poručili su studentima da se ne boje već da razvijaju svoje ideje i ne odustaju od njih.

Sve o našem projektu možete pronaći i na: FACEBOOK STRANICI, INSTAGRAMU i YOUTUBE KANALU.