Fotogalerija: Što su u kavu stavili?

U Hrvatskoj se godišnje popije oko 5,1 kilogram kave po glavi stanovnika čime je gotovo jednako omiljena kao u Brazilu. S obzirom na ovaj podatak, može se reći da je umijeće ispijanja kave Hrvatima omiljeni hobi. Kako se priprema dobra kava moglo se saznati danas u „dnevnom boravku“ na Latte Art radionici Ritma kulturizma uz savjete Franckovih barista Zorana Trkulja i Domagoja Perića.

– Za dobru kavu najbitnija je higijena. Potrebno je imati dobru, čistu opremu i svježu sirovinu, odnosno kavu koja ne stoji otvorena duže vrijeme. Tu se krije i razlog gorkog okusa prve kave za koju se često kaže da ne valja. Espresso je dobar onda kada ne zahtijeva dodatke. Šećer najčešće služi kako bi prikrio neki od nedostataka, odnosno grešaka prilikom pripremanja kave – neodržavan aparat, previsoka temperatura pripreme, ishlapljela kava, otkrili su baristi.

Poznati baristi razbili su neke mitove o kavi poput onog  što se često u kućanstvima radi a to je da se kava stavlja u pregrijanu vodu. Također, objasnili su razliku između arabice i robuste.

– Nema razlike u kvaliteti, one su kao plavuša i brineta, razlika je u ukusu. Na sjeveru se više preferira arabica, dok Dalmatinci koji uvijek više ”naginju” Italiji, radije ispijaju robustu. Kod svake vrste ista su pravila – kavu ne smijemo predugo tretirati. Ako espresso curi preko 30 sekundi, on postane gorak i pun kofeina, naglasili su Trkulj i Perić u atriju Novog kampusa, dok su posjetitelji uživali u Franckovoj kavi i sami se okušali u pripremi iste.

Sve o našem projektu možete pronaći i na: FACEBOOK STRANICI, INSTAGRAMU i YOUTUBE KANALU.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript