Samo Ritam kulturizma može povezati Forbes i UNESCO

Da Ritam kulturizma nije samo zabavna manifestacija koja već godinama obogaćuje turističku ponudu grada Zadra u predsezoni, jasno je valjda svima. Kako se radi o projektu kojega organiziraju studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadra obrazovna komponenta je neizostavna, a za nju će se ove godine pobrinuti bogata izlagačka postava koja će sve zainteresirane upoznati s bogatstvom kulturne baštine Republike Hrvatske, ali i uže regije.

Obrazovni program započinje drugoga dana Ritma kulturizma, u četvrtak u 9 sati ujutro, kada će u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru svoje radove na temu kulturne baštine predstaviti studenti Sveučilišta u Zadru, a za najbolje među njima osigurane su i bogate nagrade.

Nakon izlaganja mladih znanstvenika video-linkom će se javiti Jasminko Halilović, mladić koji je nedavno uvršten na prestižnu Forbesovu listu najutjecajnijih ljudi na svijetu mlađih od 30 godina koji će govoriti o sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva, jedinstvenom projektu koji je zbog svoje unikatnosti i društvenog značaja dobio i nagradu Vijeća Europe.

Potom će za katedru stati „vladarica šibenske tvrđave“ gospođa Gorana Barišić-Bačelić, jedna od najzaslužnijih za brojna priznanja koja dobio projekt revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila, a nakon kratke pauze koju će začiniti nastup klape Preženca svoja će predavanja o sinjskoj alci, jednom od 13 nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske zaštićenih od strane UNESCO-a izložiti gospoda Boris Filipović Grčić i Boško Ramljak.

Kako i dolikuje, nakon obrazovnog dijela, vrijeme je za red zabave, a znanstveni dio ovogodišnjeg Ritma kulturizma nastavit će se u petak u 9 sati ujutro kada ćemo moći uživati u virtualnim turističkim turama kroz koje će nas provesti Kata Barišić iz Zagreb Time Travela, Mateo Brajek iz Krug Travela i Milan Gostimir iz studija za virtualnu stvarnost Legame nakon čega dolazimo do vrhunca predavačkog dijela – panel rasprave na temu „Vulgarizacija kulturne baštine“.

Iza ovog provokativnog naziva krije se zanimljiva rasprava o gorućim problemima suvremenog turizma s kojima se susreće ne samo grad Zadar, već i dobar dio Hrvatske, na kojoj će sudjelovati jaka imena i predstavnici svih bitnih aktera sektora koji puni gotovo petinu proračuna Republike Hrvatske: izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić – Sveučilište u Zadru (moderator), doc. dr. sc. Igor Kulenović – Sveučilište u Zadru, prof. dr. sc. u miru Pavao Pavuša Vežić, dr. sc. Vinko Bakija – predsjednik udruge turističkih vodiča grada Zadra Donat, gosp. Mladen Masar – Gradska knjižnica Zadar, gosp. Vanja Čvrljak – TZ Benkovac i gosp. Lovro Jurišić – Zadarska županija.

Više informacija o samom edukativnom dijelu Ritma kulturizma možete saznati na poveznici, a ne propustite nas pratiti i na Facebooku, Instagramu i YouTubeu i – doživjeti kulturnu baštinu!

ed