Uz šalicu Franckove kave atrij Novog kampusa postaje dnevni boravak

Neki bez nje ne mogu započeti dan. Mnoge je inspirirala, mnoge svakodnevno oduševljava, o njoj su se pisale legende i priče, scenariji i poezija. Radi se naravno o kavi.

A kako se najbolje priprema doznajte na ovogodišnjem Ritmu kulturizma. U četvrtak 26. travnja, od 12:00 do 13:00 sati jedinstveni prostor atrija Novog kampusa postat će “Dnevni boravak” u sklopu kojeg će gosti moći ”Pomirisati i okusiti kulturnu baštinu” uz Franckovu kavu, Latte art radionicu i profesionalnog baristu. Pozivamo vas i u petak, 27. travnja, od 9:00 do 14:00 sati u “Dnevni boravak” na šalicu omiljenog napitka i druženje.

Prije negoli se zaputite donosimo vam i nekoliko zanimljivosti o ovom čarobnom napitku.

 1. Prema legendi, kavu je u 9. stoljeću otkrio pastir iz Etiopije i to tako što je primijetio da su njegove koze, nakon što su pojele bobice kave, počele „plesati“ i nisu mogle zaspati.
 2. Kava je zapravo crvena bobica koja raste na drveću i zapravo je voće.
 3. Jedna šalica kave sadrži dnevno preporučenu količinu hranjivih tvari kao što su vitamin B2 (11 %) , vitamin B5 (6%), mangan i kalij (3%) te magnezij i vitamin B3 (2%).
 4. Prva web kamera je izumljena zbog posude za kavu. Znanstvenici na Sveučilištu Cambridge su postavili kameru na poslu kako bi znali kad je posuda za kavu prazna.
 5. Godine 1675. Karlo II, engleski kralj, zabranio je rad kafićima u kojima se pila kava jer je mislio da je to mjesto gdje ljudi smišljaju urote protiv njega. To nije jedina zabrana kave u povijesti.
 6. Kava povećava dozu adrenalina i ispušta masne kiseline te je preporuka popiti šalicu kave prije fizičke aktivnosti.
 7. Neki zastupaju stajalište da podrijetlo imena kave dolazi od arapske riječi „qahwa“ što bi u jemenskom prijevodu bilo arabijsko vino.
 8. Najveća šalica kave je skuhana u srpnju 2014. godine u Južnoj Koreji koja je sadržavala 3700 litara kave.
 9. Kava bez kofeina zapravo sadrži kofein.
 10. Prvu kavanu u Hrvatskoj, otvorio je Leopold Duhn 1748. godine u Zagrebu u kojoj su gosti osim kave mogli popiti čaj i čokoladu.
 11. Preporučena doza je 2 do 4 šalice kave na dan. A smrtonosna doza je 100 šalica kave.
 12. Simfonija poznatija kao Kantata koju je skladao Johann Sebastian Bach govori o kavi.
 13. Najskuplja kava na svijetu dobiva se tako da zrna posebno probrane kave prođu kroz probavni trakt azijskog cibeta, životinje slične mački. (šalicu ove kave platili biste u Londonu 550 kuna)
 14. Kava je druga po redu najcjenjenija roba na svijetu.  Na prvom mjestu je nafta.
 15. U Francuskoj postoji kafić u kome se kava skuplje naplaćuje ako mušterija ne kaže „Dobar dan“ i „Hvala“.

Sve o našem projektu možete pronaći i na: FACEBOOK STRANICI, INSTAGRAMU i YOUTUBE KANALU.Coffee-Background-45-2560x1600