2018. – Europska godina kulturne baštine

Kulturna baština sastavni je dio naših života. Okružuje nas u mjestima gdje živimo, nalazimo je u arhitekturi našeg grada, skulpturama, arheološkim i podvodnim nalazištima. Kulturnu baštinu ne čine samo čine samo spomenici i umjetnost već i tradicijski zanati, hrana koju jedemo, glazba koju slušamo. Njegovanje kulturne baštine omogućuje nam da otkrijemo našu raznolikost, zato ju je važno očuvati i prenijeti budućim naraštajima.

To je samo niz razloga zašto su Europski parlament i Vijeće donijeli odluku da će 2018. godina biti Europska godina kulturne baštine.

Europska komisija zaključila je da je 2018. godinu opravdano proglasiti Europskom godinom kulturne baštine zbog toga što živimo u dobu u kojem su kulturna blaga ugrožena te se namjerno uništavaju u područjima zahvaćenima sukobima. 

Glavni su ciljevi Europske godine kulturne baštine potaknuti istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, slaviti, razumijevati i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost i promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima. Obilježavanjem godine kulturne baštine želi se pokazati kako kulturna baština gradi snažnija društva, stvara radna mjesta i prosperitet; ukazuje se na njezinu važnost za naše odnose s ostatkom svijeta te na to što možemo poduzeti kako bi je zaštitili.